אמנויות לחימה, עיקרון הספציפיות, חדר הכושר , ומה שביניהם


אחד מעקרונות האימון הגופני שלפיו אנו צריכים לפעול  בבואנו לבנות תכנית אימון מכונה "עיקרון הספציפיות".
לפי עיקרון זה , אם ברצוננו לשפר פונקציה תנועתית מסוימת ( שמכילה שילוב של מספר תנועות)  או תנועה אחת בודדת, עלינו לבצע את אותה תנועה שוב ושוב ולא תנועה אחרת.
יותר מכך, אם ברצוננו לשפר את מרכיב הסיבולת לב-ריאה של  ספורטאי שהוא שחיין במקצועו בסגנון "פרפר", לא נאמן אותו בריצות במשחקי כדורגל או בריצות על מסילה , אלא נאמן אותו אך ורק בתוך המים בתרגול של שחייה בסגנון "פרפר".
בחדר הכושר למשל, אדם שרוצה לשפר את תרגיל ה"סקווט" (squat/שפיפות) יצטרך לבצע תרגיל זה ורק אותו בניסיון לשפר את המיומנות הספציפית הזו.
במבט היסטורי,עיקרון זה נקבע בשנת 1945 על ידי דלורם שטען שעומס ספציפי מביא לפיתוח ולהסתגלות ספציפית של הגוף.
באמנויות הלחימה המסורתיות , ובפרט בקראטה בסגנון שוטוקאן ,שממנו אני מגיע כתלמיד וכמדריך מוסמך, תנועת גוף האדם היא תנועה מורכבת שמכילה אלמנטים רבים ומפרקים רבים.
לדוגמא,תנועה כמו אגרוף לבטן ( גיאקו צוקי צ'ודן) מכילה לא רק פשיטה במפרק המרפק וכפיפה במפרק הכתף ומעבר מסופינציה לפרונציה באמה, אלא גם רוטציה של האגן ושימוש בכוחות סיבוביים נוספים מעבר לתנועה עצמה של הזרוע.
לפי עיקרון הספציפיות , היינו מצפים שספורטאי או "לוחם" שאמנותו היא קראטה, ישקיע את כוחו ומרצו אך ורק בקראטה ולא באימונים אחרים  בכדי להשתפר, אך האם זה נכון?
ובכן, התשובה אינה "כן" או "לא" אלא קצת יותר מורכבת.
ראשית, כן! לפי עיקרון הספציפיות על הספורטאי להתאמן בפונקציה או באמנות הלחימה הספציפית שלו בכדי להשתפר בה.
שנית, לא רק! על הספורטאי להתאמן גם בחדר כושר ובאימונים נוספים שהם לא רק אמנויות לחימה בכדי להגדיל ולייעל את השיפור היחסי בתנועות שלו.
לא מזמן כתב אחד הספורטאים הגדולים של מדינתנו - אריק זאבי, שחלק מהאימונים שלו הם אימוני פילאטיס שבהם לדבריו "מופעלים שרירים שלא עובדים עליהם בג'ודו".
מכאן שעל המתאמן באמנויות לחימה לחלק את זמן האימונים שלו ואת מכסת האימונים שלו בין אמנות הלחימה הספציפית שבה הוא עוסק ואימונים אחרים נוספים כמו אימוני כוח בחדר כושר.


"אופנה" חדשה יחסית שתופסת תאוצה בחדר הכושר נקראת "אימון פונקציונאלי" .
באימון זה המתאמן מבצע תנועות מורכבות שמשלבות מפרקים וקבוצות שרירים רבות בעזרת האביזרים המצויים בחדר הכושר כמו פולי, פיטבול , בוסו , מוט W ועוד.
לאלו העוסקים באמנויות לחימה , האימון הפונקציונאלי בחדר הכושר נותן מענה הולם לא רק לשיפור מרכיב הכוח של הלוחם, אלא גם מרכיבים נוספים כמו שיווי משקל, קואורדינציה, זריזות ועוד.
רבים מהעוסקים באמנויות לחימה בארצנו אינם מבצעים אימונים נוספים מחוץ לדוג'ו (המועדון), ולכן אולי מחמיצים הזדמנות טובה לשפר את האמנות שלהם על ידי אימונים איכותיים ומעניינים בחדר הכושר.
לכן,
המאמן האישי והמדריכים בחדר הכושר יכולים ליזום וליצור גרעין נוסף של מתאמנים איכותיים ולאמן אותם בחדר הכושר או באימון אישי גם מחוץ לחדר הכושר.
לסיכום,
לאלו מאיתנו העוסקים באמנויות לחימה מומלץ להיוועץ עם מדריך מוסמך בחדר הכושר ולראות כיצד הם מוסיפים לעצמם יחידת אימון של מרכיבים כאלה ואחרים בחדר הכושר ולא רק על מזרן האימונים.
לא יעברו שבועות רבים ואת השיפור היחסי באמנות עצמה תוכלו להרגיש בעצמכם וגם לקבל משוב חיובי מסביבתכם .

בהצלחה!
ליאור.

במאמר הבא נדון: כיצד ניתן לשפר מיומנויות מוטוריות בעזרת חשיבה נכונה ואיכותית .

לאתר של ליאור www.mshneor.co.il

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.